Zasaditev grobov

Veliko posameznikov redno osvežuje izgled svojega družinskega groba z rožami. Omenjen ritual je še posebej pogost ob različnih praznikih, kot so velika noč, materinski dan, očetovski dan ipd. Druge nagrobne zasaditve pa tudi polepšajo izgled groba in ohranijo spomin na ljubljene družinske člane ter prijatelje za večno. Velikokrat pa se zgodi, da vseh opravkov na grobu morda nimamo časa opraviti, ko bi jih morali. Za pomoč lahko koristimo storitve profesionalnih oskrbovalcev grobov, ki nam postavijo nagrobne lučke, posadijo rože, očistijo kamnite vaze in opravijo druga manjša vzdrževalna dela.

Zasaditev na pokopališču

Vsako pokopališče predstavlja dokaj veliko površino, ki jo je zahtevno vzdrževati. Tako vzdrževalci pokopališč prepustijo vzdrževanje posameznih grobov njihovim lastnikom. Ponekod veljajo omejitve o rastlinah, ki jih lahko posadimo, drugje pa ne. Načeloma pa je zasaditev grobov večinoma prepuščena posameznikom. Priporočeno je, da se vnaprej pozanimamo o najvišji rasti rastlin oziroma rož, ki jih nameravamo posaditi. 

Zasadimo lahko tudi grmovnice ali manjša drevesa. Pri tem pa moramo paziti, da izberemo take vrste, ki jih lahko oskrbujemo. Izogibajmo se rastlinam, ki zrastejo zelo visoko ter zahtevajo pogosto oskrbo z naše strani. Seveda pa je tudi dobro, če upoštevamo nivo svetlobo in sezono, ko jih nameravamo posaditi.

Katere rože za grobove so najbolj primerne?

Izbira rož za grobove je dandanes izredno bogata. V vsakem primeru pa jih je priporočljivo imeti na grobu, saj ga obogatijo in obarvajo z barvami življenja. Dejstvo je, da so rože občutljive na vremenske spremembe, morda ne uspevajo v določenih sezonah ipd. Tako poznamo trajne rože in enoletno cvetje, ki predstavljajo bolj stalne nagrobne zasaditve, kjer ni potrebno pogosto vzdrževanje.

Prednosti trajnih rož

Trajne rože za grobove se priporočajo za ljudi, ki bi radi imeli čudovito okrašen nagrobnih v zimskih mesecih. Če se ne moremo odločiti za primerno vrsto, lahko posnemamo po ostalih grobovih okoli našega. Priporoča se, da izberemo vrsto, ki ponovno cveti naslednje leto in zahtevna malo vzdrževanja. Nekatere izmed teh rož so lilije, marjetice, narcise, mačja meta, pritlikavi ruski žajbelj, črnooka suzana ipd.

Na voljo imamo številne knjige v katerih si lahko ogledamo lastnosti najbolj primernih trajnih rož za nagrobnik. Seveda pa vedno lahko zaprosimo strokovnjaka, da opravi zasaditev na pokopališču različnih rož, grmičkov in ostalih rastlin.

Prednosti letnih rož za grobove

Letne rože za grobove močno olepšajo izgled vsakega spomenika in drugih dodatkov. Poznane so po svojih živih barvah. Nekatere imajo izredno sladek in prijeten vonj, druge pa so popolnoma brez vonja. Na koncu sezone odmrejo, nakar jih moramo zamenjati. Ne potrebujejo zahtevnega vzdrževanja in neprestane pozornosti. Če previdno izberemo letne rože za grobove, lahko ustvarimo izredno čudovit nagrobnik, ki bo lepo izgledal in imel čudovit vonj.

Velika prednost je ta, da lahko letne rože posadimo v kamnite zabojnike, večje nagrobne vaze ipd. Nikoli se ne morejo preveč razrasti v omejenem prostoru, saj imajo omejeno življenjsko dobo.

Nagrobni dodatki 

Neglede na to ali smo postavili popolnoma nov nagrobnik ali pa je ta že zelo star, ga lahko izboljšamo na mnoge načine. Številni nagrobni dodatki izboljšajo izgled spomenika in drugih elementov. Te dodatki so ugodni za nakup in od nas ne zahtevajo veliko truda. 

Malo prestiža in lepote dodajo vaze za nagrobne spomenike. V njih lahko zasadimo rože ali pa postavimo umetne. Sveče so tudi zelo pomembne, saj prikazujejo prisotnost boga, moč in minljivost življenja.

Vaze za nagrobne spomenike

Vaze za rože so dokaj pogoste dodatek za nagrobne spomenike, saj so vsestranske. Večinoma so namenjene, da v njih zasadimo ali postavimo rože. Za večje grobove so primerne tudi kamnite nagrobne vaze. Poznamo pa tudi številne različne samih spomenikov na katere lahko položimo vazo. 

Vaze so različnih dimenzij, oblik in velikosti. Tako bomo morda izbirati med vložki za nagrobne vaze, da lahko v njih postavimo rože. Vložek bo držal rože na mestu, da bodo primerno postavljene ter in izražale svojo lepoto.

Pesek za grobove in okrasno nagrobno lubje

Pesek je izredno pomemben, če imamo grob odprtega tipa, kjer lahko uredimo rože, grmičevje in druge rastline. Večinoma je nagrobni pesek namenjen okrasitvi celotnega groba. Uporabimo ga lahko tudi na grobovih, kjer je večji del pokrit s marmorno ali drugo kamnito ploščo in ima namenjen del za posaditev rož ali okrasitvi. Ni pa primeren za preprečevanja rastja plevela. Za to je veliko bolj primerno okrasno lubje s katerim je mogoče tudi okrasiti gredice.

Nagrobno okrasno lubje ima številne funkcionalne namene. Te pa so zadrževanje vlage, preprečevanje rasti plevela, preprečevanje erozije. Ima pa tudi učinek ustvarjanja bolj domačega izgleda groba. Tako kot pesek, ga je mogoče uporabiti za razmejevanje gredic.