Nagrobne vaze

Nagrobne vaze so elementi, ki jih stranke običajno kupijo že ob postavitvi nagrobnika. Lahko se jih dodaja tudi kasneje, pri čemer je pomembno, na kakšen način se jih lahko pritrdi, da jih ne prevrne veter ali pa jih morda ne odtuji kak nepridiprav.

Nekatere vaze za grobove so samostoječe in so lahko postavljene kjerkoli ob spomeniku, tudi med dekorativnim peskom oziroma je okoli njih pesek za grobove, ki jih rahlo zakrije in jim morda tudi poveča dekorativno vrednost. Spet druge se postavijo na marmorno ploščo ali ob njo, morda so nanjo samo položene ali na nek način pritrjene na kamen ali marmor.

Zakaj se potrebujejo vložki za nagrobne vaze?

Žal se tudi na pokopališčih radi pojavijo nepridipravi in tako nekatere nagrobne vaze preprosto izginejo. Zato se jih pogosto pritrdi z vijačenjem, včasih pa z lepljenjem. Mogoče jih je tudi vkopati v zemljo za grob ali v nagrobni pesek. Vložki za nagrobne vaze so največkrat plastični dodatki, ki omogočajo enostavnejše čiščenje. Stranke, ki nam zaupajo urejanje groba, se pogosto odločijo tudi za čiščenje le teh, kar največkrat pomeni izpiranje, menjavo vode in dodajanje novih šopkov rož. Kadar ste odsotni dlje in groba nihče ne bo mogel obiskati, se lahko odločite tudi za plastične šopke rož.

Različne nagrobne vaze za spomenik

Cena nagrobne vaze je odvisna od velikosti in materiala. Osnovni modeli se pričnejo že pri nekaj deset evrih, potem pa gredo lahko cene tudi v več sto evrov za posamezen model. Če gre za ročna dela ali dela s poslikavami, bo cena seveda še višja. Pri posebnih izvedbah, glede na njihovo velikost, barvo ali poslikavo, je potrebno nekaj več previdnosti. Pred nakupom se je potrebno pri upravniku pokopališča, v lokalnem zupnišču ali na občini pozanimati kakšne dekoracije so še dovolj konzervativne, da so dovoljene za uporabo.

Nagrobna vaza za grobove je enostaven element, ki prinaša spomeniku dodano vrednost. Mogočih je nešteto različnih postavitev, tako da se v nekaterih primerih kasneje lahko odločimo za spremembe. Najbolje pa je vse opraviti že na začetku.

Kombinacija nagrobne vaze in drugih elementov

Nagrobne vaze za grobove se pogosto kombinirajo tudi z različnimi drugimi nagrobnimi dodatki. Največkrat se ob njih uporabi različne nagrobne kipce, križe ali okvirje s slikami pokojnika. Ob tem je mogoče izdelati tudi fotokeramične elemente, ki še dodatno dekorirajo in polepšajo prostor groba.

Rože za grobove so tipičen element, ki sodi v vazo, vendar se spreminja glede na sezono. Pogosto se šopki menjajo, še posebej v zimskem času, pa se uporabniki največkrat odločajo za nakup plastičnih rož, ki so vse lepše in kvalitetnejše.
Nagrobna lučka se odlično prilega k nagrobni vazi in še posebej popestri ali izpostavi njeno obliko. Pri tem pazite na osnovno izvedbo, da bosta oba elementa izdelana v istem materialu in slogu. Steklene nagrobne sveče se lahko kombinirajo z nagrobnimi vazami iz vseh materialov, kamnitimi, kovinskimi, keramičnimi in drugimi izvedbami. Steklo je namreč tako univerzalen material, da se prilega praktično povsod.