Ureditev grobov

Izkazovanje spoštovanja preminulim družinskim članom je eden izmed najstarejših običajev na svetu. Z nagrobnimi spomeniki se poslovimo in jim zaželimo veliko miru in srečo pot v posmrtno življenje. Čeprav nagrobni kamen, sveče, vaze in drugi elementi spomenik boljšega izgleda, pa je v vsakem primeru pomembno tudi redno urejanje grobov.

Ko poteka ureditev groba je potrebno zamenjati sveče, posaditi nove rože, očistiti marmorni kamen in druge dele nagrobnika. Dandanes marsikdo preprosto nima dovolj časa, da bi se vsem tem opravilom lahko redno posvetil. To še posebej velja za ljudi, ki so pogosto zdoma ali v tujini. V tem primeru je priporočljivo, da nam vsaj osnovna opravila na grobu vsaj občasno izvede izkušena oseba.

Urejanje grobov za lepši izgled zadnjega doma

Tradicija nagrobne zasaditve v obliki rož, grmičevja in drugih rastlin sega daleč nazaj v zgodovino. To so počeli že Grki več tisočletij nazaj. Dandanes pa to še vedno počnemo, saj rože za grobove predstavljajo ljubezen, lepoto in minljivost življenja ter navdajo nagrobnih s svežino.

Namen, ki jih imajo nagrobni dodatki, je personalizacija groba in našim preminulim ljubljenim prijateljem ter družinskim članom. Tako tudi obdržimo nagrobnik svežega izgleda, kar nam pomaga pri procesu prebolevanja izgube, ko nekdo umre. Zasaditev grobov se opravlja v različnih letnih časih, odvisno od tipa rož, za katere se boste odločili.

Redno urejanje grobov

Za redno urejanje grobov se odločajo osebe, ki so dlje časa odsotne, pogosto v tujini zaradi študijskih ali delovnih obveznosti. Tako za ureditev groba ne morejo poskrbeti same. Dolgoročni dogovor pomeni, da se bomo na grob odpravili večkrat v enem letu in ga uredili.

Rože za grobove so zelo pomembne

Nakup rož za grob je eden izmed najbolj popularnih način za osvežitev groba. Dodatno popestritev izgleda nam nudijo nagrobne vaze, kamor lahko posadimo rože. Imamo tudi izbiro med različnimi nagrobnimi dodatki, kot so lučke, solarne sveče, nagrobni pesek ipd. Vsaka malenkost močno izboljša sam izgled groba. Dejstvo pa je, da so morda ravno rože najlažji in najbolj učinkovit dodatek, ki se ga posluži mnogo ljudi. Načeloma ni pravila, katere rože moramo izbrati. Lahko izberemo rože za nagrobne zasaditve, kot tudi umetne izvedbe, ki jih lahko dalj časa pustimo brez oskrbitve.

Nagrobne zasaditve z rožami so za urejanje grobov izjemnega pomena.
Urejen grob in nagrobne zasaditve so pomembne po vsem svetu.

Nagrobne zasaditve za ljudi, ki so veliko zdoma

Dandanes je razumljivo, da veliko ljudi nima časa oskrbovati svoj družinski grob na primeren način. Hitri tempo življenja, veliko obveznosti, delo v tujini ipd. so samo nekateri dejavniki, ki preprečujejo številnim ljudem, da bi se posvetili grobu. V tem primeru nam lahko pomaga podjetje, ki izvaja urejanje grobov na terenu za stranke.

Načeloma je tako, da se moramo vsaj enkrat mesečno posvetiti grobu. Takrat lahko zalijemo rože, jih pognojimo, odstranimo plevel in stare cvetove, počistimo nagrobni kamen, po potrebi dosujemo nagrobni pesek in podobno.

Urejanje grobov za čistnagrobni spomenik? 

Nagrobni spomenik se sčasoma spremeni. Njegovo naravno staranje je v osnovni nekaj lepega, saj mu doda nekaj unikatnega šarma in prefinjenosti. Se pa vseeno zgodi, da ga je potrebno očistiti, pomesti, pomiti, namazati s sredstvom za čiščenje nagrobnih kamnov in marmorja. Seveda ga elementi narave mažejo iz dneva v dan. To so v glavnem majhni delci:

  • odpadlo listje
  • vejice dreves
  • fin pesek
  • mivka
  • vosek sveč

Veliko število vrst kamna je deloma poroznih, zato se hitro navlečejo umazanije, ki jim lahko precej pokvari izgled. Za čiščenje groba moramo imeti primerna čistila in orodja, ki odstranijo umazanijo. Žal pogosto pride do večjih poškodb, ki jih s čiščenjem ne moremo prekriti ali odstraniti. V tem primeru se morate s kamnosekom posvetovati o zamenjavi nagrobnega kamna ali kakšni drugi opciji, ki bi napako morda prekrila.

Priporočeno je, da opravimo čiščenje nagrobnika periodično. Tako preprečimo, da bi se umazanija zažrla v kamen. Ureditev groba seveda obsega tudi ta del, razen če se dogovorimo drugače.

Kako očistiti nagrobni pesek?

Ko izvajamo ureditev groba vedno znova opažamo, da se med nagrobni pesek pomešajo tudi drugi elementi. Jasno je, da se bo sčasoma umazanija nabrala v pesku, ki ga je težko očistiti. Načeloma je najbolje pesek kar zamenjati, saj je nima visoke tržne vrednosti, zamenjava pa tudi ne traja dolgo časa. Le redko se ga čisti, razen če gre le za skupek večjih kamnov, med katerimi so se nabrale smeti, vejice in listje. Dejstvo je, da je za nagrobni pesek cena nizka za večino grobov, saj ga potrebujemo omejeno količino.

Urejanje grobov zajema tudi prižig sveče

Postavitev nagrobne sveče je za mnoge ključna pri oskrbovanju vsakega groba. Sam plamen predstavlja prisotnost človeške duše. Tako kot rože za grobove, so sveče izredno pomembne. Izbiramo lahko med klasičnimi svečami, ki izgorijo v nekaj dneh, nekatere druge vrste pa so lahko prižgane cel teden ali še dlje, če se seveda ne poškodujejo ali jih ugasne dež ali veter. Če nas na grob ne bo dlje časa, je priporočljivo izbrati solarne nagrobne sveče. Ureditev groba običajno zajema tudi prižig sveče po naročilu.

Solarne nagrobne sveče

Velika prednost, po katerih so znane solarne sveče, je dolga življenjska doba. Delujejo lahko celo po več mesecev, ne da bi jih morali prej očistiti, zamenjati ali kako drugače poskrbeti zanje. Napajajo se preko sonca s fotovoltaičnimi celicami. Priporočene so predvsem za vse, ki si ne morejo redno vzeti čas za obisk groba. Če se boste odločili za redno urejanje grobov, vam bomo svečo postavili ter nato preverjali njeno delovanje in jo po potrebi nadomestili z drugo. Omenjene sveče delujejo brez potrebe po zunanjem polnjenju. Res pa je, da se sčasoma sončne celice na njih umažejo, kar lahko delno zmanjša delovanje vgrajene lučke.

Nagrobne lučke

Izberemo pa lahko tudi nagrobne lučke, ki delujejo z vgrajeno baterije. To je potrebno zamenjati na vsake nekaj mesecev – odvisno je od lučke, ki jo izberemo. Povprečna nagrobna lučka ima življenjsko dobo vse od treh mesecev do pol leta. Sicer pa veste sami kako je z baterijami; včasih zdržijo nekaj dlje, včasih pa manj časa, še posebej v slabih vremenskih razmerah. Če smo že opravili zasaditev groba in ga uredili po želji, je priporočeno, da sveče in lučke postavimo v zavetrje. V nasprotnem primeru jih močan sunek vetra prevrne.

Urejanje grobov je za večino sicer intimni dogodek oziroma opravilo, ki ga želijo opraviti sami, že zaradi obiska groba izgubljene osebe. Vendar se lahko zgodi, da si časa preprosto ne boste mogli vzeti ali pa iz zdravstvenih in drugih razlogov ne boste mogli opraviti vseh del sami. Pokličite nas na pomoč in radi bomo pomagali tudi vam.