Nagrobne sveče

Nagrobne sveče so eden od najbolj pogostih in največkrat uporabljenih elementov na grobovih. V Sloveniji z njimi morda celo pretiravamo, saj je odstranjevanje desetin ton materiala vsako leto zamudno in drago ter ekološko neosveščeno, zato proti takšnemu početju potekajo tudi različne akcije.

Vseeno se v spomin na preminule največkrat spomnimo kar s prižigom takšnih ali drugačnih sveč. Včasih jo prižgemo tudi v okviru lastnega doma, ko pridemo na grob, pa se skorajda ne zgodi, da s seboj nimamo sveče.

Stranke, ki se odločijo za urejanje grobov, si največkrat zaželijo, da se ob tem prižge še novo svečo. Nagrobne sveče so zelo različnih vrst in krasijo grob podnevi in ponoči, dokler nagrobna lučka enkrat ne ugasne. Nekatere sveče so zaprtega tipa, druge so povsem odprte, nekatere so ročno izdelane ali pa narejene iz ekoloških materialov, da se kasneje povsem razgradijo. Tako lahko prispevamo k čistejšemu okolju na zelo preprost način.

Prižiganje sveč je tradicija, ki jo poznajo praktično vse svetovne kulture. Marsikje je povezana tudi z religijo, z minljivostjo človeškega življenja, ima pa tudi drugo simboliko. Na tak način se duhovno lahko povežemo z umrlimi, ki niso več z nami. S tem lahko marsikdo občuti mir in dodatno povezanost s pokojno osebo. Na ta način se nam lahko povrnejo nekateri izgubljeni prijetni spomini, ki smo jih imeli s to osebo.

Nagrobne sveče in njihovi tipi

Elektronske nagrobne sveče

Elektronske nagrobne sveče so v zadnjih letih vse bolj tehnično dovršene, vse lepše in hkrati zmogljivejše, kar se tiče časa njihovega delovanja. To niso solarne sveče, ki uporabljajo sistem votofoltaike. Elektronske sveče za grob imajo v sebi baterijo in vložek, ki se ga lahko zamenja. Tako lahko isto svečo uporabljate zelo dolgo časa.

Če imate svečo že na grobu, vam lahko ob urejanju groba prinesemo tudi nove baterije in jih v sveči zamenjamo. Elektronske sveče za grobove so najrazličnejših oblik, nekatere so tudi v obliki kipcev, druge v obliki klasičnih sveč. Nagrobna lučka se lahko uporabi tudi kot del spomenika oz. nagrobnega kamna, za samostojno dekoracijo ali ambientalno okrasitev.

Takšnih sveč veter ne more ugasniti, pokvaril jih ne bo niti dež, vseeno pa bo dolgotrajna izpostavljenost vremenskim vplivom lahko napravo pokvarila (sneg, vlaga, nizke temperature,..).

Solarne nagrobne sveče

Solarne nagrobne sveče so vse bolj priljubljene. V zadnjih letih njihova uporaba še narašča, kar je predvsem posledica tehnološkega razvoja in enostavnosti njihove uporabe.

Nekatere prednosti solarnih sveč:

  • Dolgotrajno gorenje
  • Nimajo nevarnih elementov
  • Ne morejo poškodovati otrok, živali ali rastlin
  • Ne morejo povzročiti požara
  • Primerne so tudi za notranjo uporabo (v primeru grobov so to stekleni elementi okoli njih)
  • Niso občutljive na dež in vlago
  • Fotofoltaične celice zelo dolgo zdržijo
  • Oddajajo plamen prijetnega videza in poskrbijo za lepo atmosfero

Solarne nagrobne sveče se prodajajo v najrazličnejših velikosti in oblikah ter barvah. Cena solarne sveče je odvisna od vseh neštetih faktorjev, na voljo pa je vse več ekološko prijaznih, torej solarnih sveč, ki jih je mogoče razgraditi.

Steklene nagrobne sveče

Steklene nagrobne sveče so najdražja oblika sveč nasploh. Večinoma ne gre za samo svečo, ki se kot vložek lahko menja, ampak ze celotno konstrukcijo, ki je največkrat kombinacija stekla in kovine. Pri tem se v stekleni nagrobni sveči lahko uporablja včasih samo elektronski vložek, včasih pa tudi čisto klasične sveče.

Stekleni obod sveči prepreči, da bi se njen plamen ugasnil, hkrati pa bo ogenj žarel veliko lepše, saj steklo doda svoje k optičnemu učinku. Steklene sveče dodajo izjemno estetiko grobu in imajo trajno visoko vrednost. Če se element dobro pritrdi na grob, da se ne bodo razbile, jih lahko uporabljamo dolga leta.

Posebne nagrobne sveče

Posebne nagrobne sveče so lahko unikatni izdelki, ki se naredijo posebej za vas. Lahko tudi z motivom pokojnika ali kakšno ročno poslikavo. Največkrat gre za sveče najvišjega cenovnega ranga, lahko pa so tudi enostavne sveče, ki so biorazgradljive. Pri tem je potrebno imeti v mislih tudi varnost, da ne poškodovali svojega ali tujih grobov ali nehote zanetili požara.

Oljne sveče

Oljne sveče so pogosto uporabljene v domovih ali pisarnah, kot dekorativni element. Še večkrat jih kupujemo zato, da z njimi odišavimo prostor. So različnih velikosti in oblik, za notranjo uporabo pa se uporabljajo umirjene vonja, različne barvne kombinacije ter manjše velikosti.

Oljne sveče so okolju prijazne in se vse večkrat namenjajo tudi zunanji uporabi. Oljne sveče za grobove so ponavadi večje in imajo možnost dodatnega polnjenja. Gorijo bistveno dlje kot klasične sveče in so večje in težje. Dodajo dekorativno vrednost grobu.